Η πιο ισχυρή στον κόσμο

Η Manchester City είναι στην κορυφή της λίστας Soccerex Football Finance 100, γεγονός που σημαίνει ότι η μελέτη τους κατατάσσει ως τον πιο οικονομικά ισχυρό σύλλογο στον κόσμο.

Με τη μελέτη αυτή η Soccerex, μια παγκόσμια εταιρεία δικτύωσης ποδοσφαίρου, εκτίμησε ποιοι είναι οι 100 κορυφαίοι σύλλογοι στον κόσμο με βάση την οικονομική τους ισχύ.

Χρησιμοποιήθηκαν πέντε κριτήρια(μεταβλητές):

  1. παίκτες,
  2. πάγια περιουσιακά στοιχεία,
  3. ταμειακά αποθέματα,
  4. δυνητικές επενδύσεις ιδιοκτητών και
  5. καθαρό χρέος

για να δώσουν μια συνολική βαθμολογία με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα από την περίοδο 2015/16.

Η Μάντσεστερ Σίτι, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ανήκει στον όμιλο Abu Dhabi United Group, βρίσκεται στην 1η θέση όπως ήταν αναμενόμενο. Η έκθεση ανέφερε: “Η μεγάλη δυνατότητα επένδυσης από τους ιδιοκτήτες συμπληρώνεται από μια ισχυρή απόδοση σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες (παίκτες, πάγια περιουσιακά στοιχεία, ταμειακά αποθέματα, και καθαρό χρέος).”

Η Άρσεναλ κατέλαβε τη 2η θέση, με την έκθεση να αναφέρει: “Η θέση της Άρσεναλ στην κατάταξη θα εκπλήξει πολλούς δεδομένης της κριτικής που δέχεται ο σύλλογος για έλλειψη δαπανών για μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας”.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ανήκει στην Qatar Sports Investments, ήταν 3η στην κατάταξη, ακολουθούμενη από την κινεζική Guangzhou Evergrande. Η κατάταξη του κινεζικού συλλόγου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πλούτο του ομίλου Evergrande και του ομίλου Alibaba οι οποίοι είναι οι ιδιοκτήτες του.

Η Τότεναμ ολοκληρώνει την πρώτη πεντάδα με πολύ καλή απόδοση και στις πέντε μεταβλητές. Βρίσκεται μπροστά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία βρέθηκε 7η κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου καθαρού χρέους της.

Η Τσέλσι κατατάχθηκε στην 9η θέση, αλλά η έκθεση ανέφερε: “Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάταξή της επηρεάζεται από την εγγραφή της επένδυσης του ιδιοκτήτη της ως δάνειο.

“Εάν το μεγαλύτερο μέρος του «χρέους» της προς τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε καταγραφεί ως χορηγία, όπως συμβαίνει με άλλους συλλόγους, τότε η Τσέλσι θα ανέβαινε στην 5η θέση”.

H Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα τερμάτισαν 6η και 13η αντίστοιχα, εν μέρει λόγω των μοντέλων ιδιοκτησίας τους. Διοικούνται από μέλη κάτι που, όπως ανέφερε η μελέτη, επηρέασε αρνητικά το αποτέλεσμα στην κατηγορία «δυνητικές επενδύσεις ιδιοκτητών».

Υπήρχε και ένας αριθμός συλλόγων εκτός Ευρώπης που βρέθηκε στη λίστα των 100 οικονομικά κορυφαίων συλλόγων, με 9 κινέζικους συλλόγους και 5 συλλόγους από τις ΗΠΑ (οι οποίοι μάλιστα βρέθηκαν στο τοπ 30).

Ο David Wright, διευθυντής μάρκετινγκ της Soccerex, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό τοπίο έχει μεταβληθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες”.

Οι 20 κορυφαίοι σύλλογοι της λίστας SOCCEREX FOOTBALL FINANCE 100:

  1. Manchester City, 2. Arsenal, 3. PSG, 4. Guangzhou Evergrande, 5. Tottenham, 6. Real Madrid, 7. Manchester United, 8. Juventus, 9. Chelsea, 10. Bayern Munich, 11. Zenit St Petersburg, 12. RB Leipzig, 13. Barcelona, 14. LA Galaxy, 15. Atletico Madrid, 16. Liverpool, 17. Borussia Dortmund, 18. Lyon, 19. Monaco, 20. Leicester.

 

 

Ευχαριστούμε τον φίλο της Λέσχης μας Διονύση Βλάχο για τη βοήθεια.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *